Purpose?

DEFINITIE

'Purpose' is zo'n woord dat zich moeilijk laat vertalen zonder de echte betekenis ervan onrecht aan te doen. In het Nederlands komen woorden als (levens)missie, (levens)doel - of roeping, reden van bestaan,... het dichts in de buurt.   

Purpose betekent dat je toegewijd bent aan iets dat groter is dan jezelf. Dat je een existentiële verbinding hebt met het grotere geheel waaraan je een bijdrage te leveren hebt. Het kennen van jouw Purpose (jouw unieke bijdrage) geeft een extra dimensie aan je leven. Je weet wat je te doen hebt en dat maakt energie in je wakker om in actie te gaan. 

Purpose gaat verder dan wat er op jouw visitekaartje staat. Het is wat jij in expressie brengt, vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. Als je in lijn leeft met jouw Purpose voel je je vervuld, draag je bij en maak je het verschil. Als je 'off purpose" bent, voel je je lusteloos, onbevredigd en gefrustreerd.

Je vindt dit begrip terug in tal van andere woorden en culturen:

 

 • In de Angelsaxische wereld spreekt Simon Sinek van jouw innerlijke 'Why', jouw interne 'driver' die het verschil maakt in de wereld. Alan Seale noemt het Soul Mission. Bill George en Nick Craig hebben het over 'Finding your true North'

 • In het sanskriet gebruikt men 'Darma' of 'Damma', wat letterlijk betekent 'de pilaren die jou omhoog houden' of het fundament van jouw bestaan.​

 • In Japan wordt het verwoord als 'Ikigai' of datgene waar je in de ochtend voor wakker wordt. Je komt tot jouw Ikigai als je een antwoord vindt op volgende vragen:

  • Waar zit jouw passie?

  • Waar ben je goed in?

  • Wat voeg je toe dat de wereld nodig heeft? 

  • Op welke manier kan je hiervoor betaald worden?

Jouw Ikigai bevindt zich dus op de kruising van jouw roeping, jouw passie, dat wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald krijgt.​

Ikigai

LIFE PURPOSE STATEMENT 

Het is meestal niet evident om de juiste woorden te vinden. Mensen hebben de neiging om lange zinnen te formuleren om te omschrijven wat hen precies drijft. Zinnen die ze alweer even snel vergeten zijn en waar geen kracht vanuit gaat. Daarom begeleiden we jou tot een korte en krachtige formulering van maximaal zes woorden. Een korte energie-gevende zin als inspiratiebron en motor van jouw zijn.

Als de juiste woorden tot je komen, voel je dat in heel je lijf. Je krijgt kippenvel en je ervaart een explosie van energie. Alsof heel jouw lijf en leden jou vertellen: 'Ja! Dat is waar heel mijn leven in essentie om draait! Dat is precies wat ik aan de wereld toevoeg!' Deze woorden zeggen anderen vaak weinig, dat doet er ook niet toe. Het is een persoonlijk proces dat richting en helderheid geeft. De woorden zelf kunnen in de loop der tijd nog veranderen, de essentie eronder niet.

Het formuleren van jouw persoonlijke Purpose geeft je leven een extra dimensie en werkt als baken en meetlat. Het geeft je een basis van waaruit je keuzes maakt en 'missies' of opdrachten creëert via dewelke je jouw Purpose kan laten leven. 

1 PURPOSE, VERSCHILLENDE MISSIES

 

Als je jouw Purpose kent, kan je niet anders dan deze bewuster te leven. Via verschillende 'missies' of opdrachten zet je jouw Purpose in de wereld en word je deel van de verandering die je in de wereld wil zien.  

Op de afbeelding hiernaast zie je hoe je vanuit jouw Purpose een missies creëert die je vorm kan geven via jouw identiteit, rollen, waarden, overtuigingen, vaardigheden en gedrag. En je hierdoor de door jou gewenste impact in je omgeving kan creëren.

 

Bron: 'Logical Levels' Robert Dilts en Gregory Bateson 

Purpose_Coaching_logische_niveaus.jpg

ZIN EN ONZIN VAN HET HEBBEN VAN EEN PURPOSE

Een Indische goeroe zei ooit: 'de beste manier om NIET jouw Purpose te leven, is op zoek te gaan naar jouw Purpose! Het enige doel van het leven is het te leven! Het leven is op zich zo wonderbaarlijk en uniek dat het creëren van mentale concepten als op zoek gaan naar jouw Purpose je van het ware leven weghoudt.'

Hij heeft natuurlijk gelijk. Het leven op zich is rijk en fascinerend genoeg om er met al onze zintuigen ten volle van te genieten. Gewoon door er te zijn leven we onze Purpose.

 

Toch zijn wij van nature betekenis-gevende wezens die durven verdwalen en de weg kwijtraken (lees: onze connectie met onszelf en het grotere geheel verliezen). Vaak zien we dat mensen jarenlang maar niet tot actie over gaan omdat ze hun ware Purpose nog niet gevonden hebben. Of dat ze heel hun leven 'reageren op', zich verliezen in drukke agenda's, het niet durven stil te maken in zichzelf. Zo leven ze een leven aan de oppervlakte, dat wel ok maar niet werkelijk vervullend is. 

Ze beseffen niet dat ze al heel hun leven bezig zijn hun Purpose te leven. De antwoorden liggen vaak binnen handbereik. Je kan jouw Purpose niet vinden (want die is er de hele tijd al), wel kan ik je helpen deze te herontdekken. Je wordt immens gelukkig als je je diepste weten durft te volgen, kiest voor het goede en je leven wijdt aan iets dat groter is dan jezelf.

PURPOSE OP VLAK VAN TEAMS EN ORGANISATIES

In het kader van een team of organisatie bedoelt men met Purpose de bestaansreden van de organisatie, de 'gemeenschappelijke driver' of het gemeenschappelijke doel waar naar toe gewerkt wordt. Mocht dit team of organisatie niet bestaan, waarom zou men het dan moeten oprichten? Wat voegt het toe? Wat brengt het de wereld bij?