Hoe word je nu die wijze man of vrouw?

Als betekenis-gevende mens, coach, leider, trainer en/of consultant willen we maar al te graag die wijze man of vrouw zijn die anderen niet alleen inspireert, richting geeft en verder helpt, en hen vooral ook in contact brengt met hun éigen Wijsheid.


Mat wat is Wijsheid?!


Vorige maand was Taotrainer Reinoud Eleveld (Nederland) te gast in het Coach Café van Leuven dat ik mee organiseer.

Volgens Reinoud is wijsheid is één van de vijf vormen van bewustzijn

Hij illustreerde dat ons bewustzijn verschillende vormen aan kan nemen. Van ‘laag bewustzijn’ naar ‘hoog bewustzijn’ zijn dat (héél kort samengevat):


Psychose: je denkt niét & je acties zijn hyper-destructief

Verwarring: je denken is verward & je acties leiden tot niets

Specialisatie: je denken is rationeel en geordend & je acties leiden tot meer kennis van een specifiek onderwerp en concrete toepassingen van die kennis.

Wijsheid: je denken ontstaat uit iets groters dan jij ‘zelf’ & je acties dragen bij aan het welzijn van ‘het grotere geheel’

Realisatie: je ‘bent’ je gedachten & je acties zijn hyper-constructief


Interessant is dat deze vijf vormen van bewustzijn altijd allemaal tegelijk actief in ons aanwezig zijn. Naar gelang het moment zal één van deze vijf vormen de dominante kracht zijn van waaruit we denken en handelen.


Psychose zit aan het stuur als je het even helemaal niet meer weet en een soort kortsluiting in jezelf ervaart. Je bent dan even van de wereld en verkeert in een staat waarbij je dingen doet of zegt waar je later spijt heel veel spijt van krijgt.

Bij Specialisatie gebeurt het omgekeerde. Plots weet, ervaart, doorvoelt heel jouw systeem wat de juiste weg (bvb ‘ik ga coach worden’). En dan ben je haast niet meer te stoppen.


Wijsheid echter ontstaat als bijvoorbeeld niet al jouw aandacht gericht is op een te bereiken doel buiten jou (zoals bij Specialisatie), maar juist als al jouw aandacht zich naar binnen richt.

Volgens Reinoud is wijsheid een bewustzijnskracht, een soort super power die je het vermogen geeft om win-win-win te denken en te handelen. Oftewel om veilig en constructief te zijn voor jezelf (win 1), je dierbaren (win 2) én het grotere geheel (win 3).

Hoe wijzer iemand is, hoe groter zijn/haar constructieve invloed op deze drie niveau’s. Wijsheid ontstaat, stroomt door je heen en zet zich om in handelen. Je lichaam is als het ware een instrument dat door Wijsheid wordt benut. Op dat moment handel je vanuit een soort puurheid, zonder inmenging van je persoonlijkheid, zonder wilskracht, zonder na te denken.


Als coach kennen we dat allemaal. Je bedenkt vooraf een oefening die je met je cliënt kan doen, en in het moment zelf ontstaat er iets helemaal anders. Dan hoor je jezelf dingen zeggen en doen die je cliënt een gigantische doorbraak bezorgen en waar je nul over hebt nagedacht.

Als je handelt vanuit wijsheid gaat er een soort gloed van je uit. Dan ben je een baken van rust en vitaliteit, een veilige macht die anderen inspireert, heelt en richting geeft.Met zijn mysterieschool Taotraining biedt Reinoud sinds 2014 een concrete ‘opleiding in Wijsheid’ aan. Tijdens de Masterclass op 11 november ligt de focus op hoe jij als coach, trainer, begeleider en/of hulpverlener anderen kan gidsen bij het laten ontstaan van meer Wijsheid in hun leven, zowel thuis als op de werkvloer.


Klik hier voor meer info over deze masterclass.


Ik kijk er alvast naar uit je daar te ontmoeten.


Peter


13 weergaven0 opmerkingen