Over twee dode muizen en... versoepelen!

Gisteren ontdekte ik een dode muis in de tuin. Het beestje lag zomaar dood te wezen midden op het gazon. En deze ochtend lag er eentje naast het fietspad. Twee dode muizen op 24u. Vreemd, ik kan me al niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een dode muis zag. En toen bekroop mij een bijzonder idee. Stel je voor dat iemand de 'grote muizenstekker' heeft uitgetrokken. Dat alle muizen plots het contact verloren zijn en ter plaatse neerstorten.

De parallel met onze grote mensenwereld is vlug gemaakt. Een mens heeft bezieling en zingeving nodig. Anders stopt hij of zij met functioneren. Vaak gaan we nog wel wat door, puur op gewoonte en wilskracht. Maar zonder bezieling lopen de batterijen leeg en vallen we stil. Te veel bezieling heeft, zeker in combinatie met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een flinke dosis perfectionisme, op lange termijn hetzelfde effect. Men blijft maar geven, maar is ergens onderweg heeft men het contact met zichzelf verloren. Welkom burn-out, welkom! Door verplicht te vertragen, komt men terug in contact met de eigen verlangens. Wat voedt mij? Waar word ik warm van? Waar zou ik, mochten er geen beperkingen zijn, het merendeel van de tijd mee bezig willen zijn? Hoe kan ik mijn beperkte energie op de meest adequate manier inzetten; duurzaam voor mezelf, duurzaam voor de wereld? Het blijken moeilijke vragen. Dat merk ik bij mijn cliënten. Ze doen ongelooflijk hard hun best om oplossingen en scenario's te bedenken over hoe ze hun bezieling op een duurzame manier in de wereld kunnen zetten. Ze doen opnieuw heel hard hun best! En daar wringt nu net het schoentje.

Ik help ze vertragen, haal ze uit hun hoofd, laat ze weer in contact komen met hun lijf en hun hart. Daar zit zoveel informatie en wijsheid opgeslagen. Ik zie ze instant ontspannen: er hoeft helemaal niets bedacht te worden! Antwoorden komen zomaar opborrelen, in de meest onverwachte vorm. Ik zie ze versoepelen. Help ze losbreken uit de verstarring van hun mind. En zo komen ze stap voor stap tot de formulering van hun levensmissie. Een zin die hen vertelt wat hun grootste bijdrage is, hun cadeau aan de wereld. Een zin die ervoor zorgt dat ze bewuste keuzes maakt, élke dag opnieuw. Een zin die hun intern kompas scherp stelt en hun pad verheldert. Die henzelf en de mensen om hen heen doet opliften. Een zin die hun zelfsturing verhoogt, hun richting en betekenis geeft. Ook zin om te versoepelen? Wat dacht je van het live seminar 'In drie dagen een heldere levensmissie' in de Heerlijckyt van Elsmeren? Zodra je de oprijlaan tussen de bomen opwandelt, verstilt de tijd en valt de drukte weg. In het 23 ha grote park kom je tot rust, voel je het grotere geheel, kom je tot jezelf en ont-moet je vandaaruit de anderen. Je vertoeft er tussen vijvers, weilanden, eeuwenoude bomen... Het lekkere eten, de vriendelijkheid waarmee er voor je gezorgd wordt dragen allemaal bij tot een absoluut gevoel van thuiskomen.


Een stukje me-time dat je naar jouw essentie brengt. In het begin van de zomervakantie. Ontdek hier het programma.


71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven