Purpose als fundament voor persoonlijke groei en productiviteit

Bijgewerkt op: 1 sep. 2018


Spiritualiteit is voor organisatiecoach Philippe Bailleur de mate waarin jij je kan overgeven aan een kracht die groter is dan jou. Heel veel mensen zijn de connectie hiermee kwijt en werken zichzelf tegen.


In een podcast interview (zie http://www.rafstevens.be/philippe-bailleur/) verwijst hij in dat verband naar het boek 'Prioriteiten' van Stephen Covey. Covey onderscheidt daarin vier fundamentele menselijke behoeften:


1. Fysieke behoeften: inkomen, een dak boven je hoofd, kleding, voeding

2. Emotionele behoeften: liefhebben, contact met anderen

3. Mentale behoeften: leren en persoonlijke groei

4. Spirituele behoeften: zingeving en bijdragen
Als deze vier behoeften vervuld zijn zal 'het vuur binnenin' stromen. Naar de eerste drie behoeften stroomt binnen onze samenleving en organisaties van nature veel aandacht. Op de één of andere manier wordt de vierde behoefte vaak weggelaten en onderkend. Waarschijnlijk uit angst dat dit zweverig zou overkomen, of o.w.v religieuze connotaties.


Toch zit volgens Philippe de uiteindelijke 'aan/af-knop' voor diepe motivatie daar in die vierde pijler. Je kan mensen hun talenten in kaart brengen. Maar als je hen werk geeft dat geen zingevende componenten heeft zullen ze leegstromen.


In die zin kan je een organisatie zien als een vehikel dat in meer of mindere mate kan stromen. En dat heeft alles te maken met de mate waarop deze organisatie dingen doet die van betekenis zijn. Werken rond purpose en zingeving maakt mensen wakker en dan stoppen ze met batterij te zijn natuurlijk. En vragen ze zich af: 'Wat doe ik hier eigenlijk?".


Het is vaak na ingrijpende levensgebeurtenissen (ontslag, echtscheiding, burn-out ziekte,..) dat mensen tot het inzicht komen dat zinsbeleving elders ligt dan het dominante verhaal waarmee ze grootgebracht zijn. In die zin is die ziekte, burn-out of ontslag een uitnodiging tot persoonlijke ontwikkeling. Een kans om te groeien als mens, richting meer authenticiteit, wijsheid en goedheid.


Je kan het leven zien als een avontuurlijke tocht, als een leer- en ontwikkelingsproces waarbij je steeds meer jezelf wordt. Het doel is uiteindelijk te leven vanuit je authenticiteit: leven zoals je wil leven, trouw aan je eigen waarden en van waaruit je weer anderen kan inspireren.


En op die weg wil ik graag een stukje met je meestappen.
124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven