Van bio-robot naar leven in flow

Bijgewerkt op: 9 okt. 2018

Via een workshop van veranderpsycholoog Rudy Vandamme kwam ik in contact met onderstaand model, ontwikkeld door Robert Kegan:

Kegan onderscheidt een aantal stadia van ontwikkeling, hij noemt ze orders of consciousness of stadia in bewustzijn. Naarmate de mens groeit naar een volgend stadium, kan hij met meer complexiteit omgaan.


Gedurende de eerste twintig jaar van ons leven worden we 'gesocialiseerd' ('socialized mind'). Je probeert te voldoen aan wat anderen van jouw verwachten. Je identificeert je met waarden en normen die je van buitenaf worden opgelegd. Zonder het te beseffen word je een 'bio-robot' die uitvoert wat van hem/haar verwacht wordt. Je bent een loyale teamplayer en trouwe volger.


"Je hebt twintig jaar nodig om je voor te bereiden op de maatschappij en de volgende veertig jaar om terug af te kicken." John Cleese

Een volgende stap in persoonlijke ontwikkeling is te evolueren naar een 'self-authoring mind'. Jouw mentale focus verandert van buiten naar binnen. Je staat stil bij je eigen waarden en gaat ernaar leven. Je gaat op zoek naar jouw authenticiteit, volgt jouw eigen pad en wordt auteur van jouw eigen leven. Je weet waar je naartoe wil en stuurt anderen doelgericht aan. Je handelt vanuit eigen denkkaders en lost van daaruit problemen op. Bewust of onbewust creëert een 'self-authoring' mind een filter voor inkomende informatie en geeft prioriteit aan het ontvangen van informatie die relevant is voor het eigen plan of standpunt. Dat geeft een enorme capaciteit voor focus en het vermogen om dingen tot stand te brengen. Het is doen-doen-doen.Om echter helemaal in flow te raken met het leven, dien je nog een stap verder te gaan en te evolueren naar een 'self-transforming mind'. Jouw focus verplaatst zich naar het leven zelf: wat wil er hier geleefd worden, waar heb ik aan toe te geven, wat wil er door mij stromen. Je gaat van weten naar 'niet-weten', je laat je leiden door wat er is en ontstaat in plaats van vast te houden aan hoe jij denkt dat de dingen moeten gebeuren. Je schakelt ook jouw voelen in en gebruikt jouw intuïtie, lijf en welbevinden als barometer en gids. Je bent alerter voor tekens, ontmoetingen en mogelijkheden onderweg. Je groeit groter dan je eigen ideologie, je verbindt je met het geheel en je omarmt tegenstellingen. Je evolueert van 'zo moet het' naar 'het gaat precies een andere richting uit, benieuwd waar daar ons kan brengen'. Op deze manier leer je in harmonie te leven met wat er is, voel je je meer gedragen door het leven en ga je intenser genieten van zijn-zijn-zijn, hier en nu.


De verschillende stadia van ontwikkeling zijn inclusief. Dat wil zeggen dat als je doorgroeit naar een volgend niveau van ontwikkeling, je de vorige niveaus nog steeds gebruikt en bewust kunt inzetten. Dus mensen met een self-transforming mind, kunnen nog steeds goed grenzen stellen of een duidelijk standpunt innemen, als de situatie dat vraagt. Zij zijn er alleen niet mee geïdentificeerd.


Gezien de maatschappelijke en ecologische problemen waar wij anno 2018 mee te maken hebben, is het noodzakelijke dat een substantieel aantal mensen dat zich ontwikkelt naar een self-transforming mind.


Purpose Coaching begeleidt jou graag naar een volgende bewustzijnsstap.Bronnen:

- Workshop Rudy Vandamme over het belang van persoonlijke ontwikkeling bij het creëren van meer zingeving binnen organisaties. Inspiratiedag voor leiders.

- Tekening bovenaan van Gudrun Blieck via https://www.zinvis.be/

- Artikel: Is er misschien een andere reden waarom wij steeds ouder worden?135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven